ro
Introducere Prezentare generală a articolelor Jderul este un dăunător mic, dar periculos. Cum să scăpați de el?

Jderul este un dăunător mic, dar periculos. Cum să scăpați de el?

Jderul este un dăunător mic, dar periculos. Cum să scăpați de el?
O creatură mică, blănoasă și drăguță la vedere, dar și un dăunător periculos – acesta este jderul. Auziți zgomote de zgârieturi și mușcături noaptea din podul casei? Probabil că este un jder care și-a făcut culcuș în casa voastră. Acesta prezintă vreun pericol?

De când jderul de stâncă a descoperit că în orașe există hrană mult mai accesibilă și, mai important, ascunzători sigure, folosește din ce în ce mai mult la aceste locuri. Jderii pot fi observați destul de ușor noapte, ascunzându-se foarte des sub mașinile care încă au motorul cald.

Unde se ascund?

Jderilor nu le plac prea mult oamenii, așa că preferă să se ascundă undeva pe unde nu umblă nimeni. Cel mai adesea își aleg ca adăpost podurile, mansardele sau mașinile parcate. Dar prezența acestora cu siguranță nu este benefică.

În poduri există de obicei cabluri și mai ales izolație termică, care este o atracție uriașă pentru jderi. Aceștia pot roade fără probleme izolația și o pot rupe în bucăți, la fel și în cazul cablurilor. Apoi, într-o zi, ceva s-ar putea să nu vă mai funcționeze în casă, acesta fiind un moment bun pentru controla podul. În ceea ce privește izolația termică, nu numai că o distruge complet în pod, dar, datorită faptului că jderul este mic și agil, se poate strecura și în spațiile dintre pereți și scoate izolația fără prea multe probleme.

Însă cablurile roase din pod reprezintă un pericol. Acestea se pot scurtcircuita ușor și pot provoca incendii. Împreună cu izolația termică roasă, aceasta este o rețetă pentru probleme mari.

Trebuie să ne fie frică de jderi?

Jderii în sine nu sunt periculoși. Aceștia atacă oamenii doar în cazuri extreme, în special atunci când se simt amenințați și nu au cum să scape sau când își protejează puii. Periculos este însă comportamentul acestora.

Și nu trebuie să uităm că jderul este un animal sălbatic care umblă peste tot și, prin urmare, poate fi un potențial purtător al diferitelor boli. 

Nu mai stați pe gânduri!

Nu este bine să lăsați jderii în casă prea mult timp. Cel mai bine este să scăpați de ei imediat după ce-i găsiți. Există nenumărate sfaturi băbești despre cum să scapi de jderi, dar puține dintre ele chiar funcționează. Practic, jderul este deja atât de domesticit, încât puține lucruri îl pot alunga. Printre cele mai bune opțiuni este achiziționarea aparatului repelent pentru jderii, cu ultrasunete. Sunetul acestor aparate repelente este foarte neplăcut pentru jderi. În plus, aparatul repelent își schimbă înălțimea tonurilor și astfel vă asigurați că jderul nu se obișnuiește cu sunetul. Iar instalarea aparatului repelent este foarte simplă și poate fi făcută de oricine.

Deci da, acesta răspunsul la întrebarea dacă jderii sunt periculoși. Însă pericolul nu constă în jderul în sine, ci mai degrabă în ceea ce poate face această mică creatură. Nu este înțelept să așteptați până când jderul decide să plece singur, soluția cea mai bună este să luați măsuri împotriva lui înainte de a fi prea târziu!